МОДЕРАТОР – д-р Станимир Хасърджиев, НПО:

Доминират въпросите, свързани най-вече с дигитализацията. Ние ще предоставим всички тези въпроси на кандидатите за следващия Парламент. Има много въпроси, свързани с хроничните, заболявания – например, защо е необходимо да се губи време през тежки бюрократични процедури и пр.

За да не бъдем голословни и да има резултат от тази диксусия, ще ми се да чуем конкретни ангажименти от политическите сили.

За съжаление, през последните години не сме свидетели да се използват възможностите за партньорски формати с неправителствените организации. Там този дебат може да се води регулярно. Дали планирате да възобновите тези форми за регулярен дебат със заинтересованите страни? Това ми е първият въпрос. Поемате ли ангажимент след изборите да продължим институционализирано този разговор?

Ние поемаме ангажимент веднага след изборите, независимо кой бъде избран, този диалог да бъде облечен в конкретни стъпки.

ОТГОВОРИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ

Изправи се! Мутри вън!: Целта на всяка промяна и реформа в здравеопазването е да постави пациента в центъра на системата и няма начин това да стане, без да чуваме неговия глас. От тази гледна точка, не мога да си представя, че можем да искаме власт, която без диалог да налага някакви мерки. Това е един остарял модел, който не носи резултат. Така че, диалогът трябва да продължи регулярно. Общата стратегия е въпрос на консенсус между пациентите, специалистите и политиците, за да се изработи работеща система.

ГЕРБ-СДС: Ние сме показали през годините, че сме абсолютно отворени за диалог – всички заседания на Комисията по здравеопазване са били публични и са минавали през искане на становище от всички заинтересовани. Ние бяхме автори на законодателното решение пациентите да са част от Надзорния съвет на Касата. Ние регламентирахме кои са национално представителните пациентски организации, за да се даде гаранция на пациентите, че тези, които ги представляват, отговарят на някакви стандарти. Само чрез диалог може да се постигнат резултати в сектор здравеопазване. Предстои да се разглежда Национална здравна стратегия за следващите десет години. Различните форми на комуникация са особено полезни в настоящия момент. Можем да се възползваме от дигиталните възможности за комуникация в тези сложни ковид-времена. Ще се стремим всяко решение да среща одобрението на пациентите и техните организации.

БСП за България: И двата въпроса, които поставяте, са реторични – едва ли ще се намери кандидат, който да ви отговори негативно. Важното е да не превърнем следващите четири години в говорене по въпросите, без тяхното решаване. За съжаление, виждаме, че много ефективни стъпки са пропуснати, много неща не са свършени. Има един чудесен мюзикъл на гениалния Хачо Бояджиев – „Циливилизацията“. Фалшивото разбиране на един модерен начин на живот. Сега си мисля за дигитализацията – да не се случи след известно време пак да се съберем и пак само да си говорим. Пациентските организации са неотменима част от партньорството. Те трябва да са достоен член на дискусията – хора, които действително отстояват мнението си, а не тичат след едно или друго управленско решение.

Демократична България: Трябва да има институционализиране на този дебат. Той трябва да е ангажимент на всеки един от нас. Ако суверенът ни даде доверието си да ни направи народни представители, ние ще поискаме подкомисия по здравен консенсус. Здравето на отделния човек, но и общественото здраве са изключително вежни. Без да имаме информация за състоянието на системата, няма как да я реформираме, няма как и да й подобрим качеството. Всички ние сме пациенти, затова когато правим реформа, трябва да помним, че го правим и за нас, и за децата си. В здравеопазването най-краткосрочната стратегия трябва да е за 15 години напред.

Д-р Станимир Хасърджиев:

Поемам ангажимент да осигурим техническата възможност за осъществяването на тези дискусии по така важните теми, които ни предстоят да обсъждаме и решаваме. Вече три часа продължава този  разговор. Очевидно той не може да се случва само по избори и не може да се случва само по утвърдените досега начини. Трябва да влезем на ниво детайл. Много има какво да се прави. Големи са очакванията на българските граждани към вас. Темата здравеопазване през следващите години трябва да стане тема на професионалните дискусии и на обществения дебат. Много от решенията в здравеопазването са въпрос на експертност, но обикновеният гражданин трябвва да бъде информиран и убеден в необходимостта  от всяко решение.

Веднага след изборите ще инициираме втора подобна среща, защото бихме искали да продължим отмястото, където приключваме днес, за да видим вече от гледна точка на вече избрани народни представители вече в конкретика какво ще предложите за реализиране на заявените днес предизборни ангажименти.

Действително много неща са направени, други са едва на старта, а трети въобще не са започнали, но трябва да направим възможното да си оправим течащия покрив, дори във време на буря. Бурята не е отминала и скоро няма да отмине. В следващите години ни очаква тежък дебат по темата „последствия от ковид и как да направим системите си по-устойчиви“.

ФИНАЛНИ ДУМИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ

Изправи се! Мутри вън!: Ангажиментът е абсолютно поет от нас, ако бъдем част от следващата изпълнителна власт. Последната година видяхме, че здравната ни система има сериозни дефицити. Време е за сериозна реформа. Всичко описано в нашата програма е само серия от мерки и е време да се изправим и да продължим напред. Първата крачка за това е №18 бюлетина на изборите на 4 април.

ГЕРБ-СДС: Не трябва да се прави политика от здравеопазването, а политика за здравеопазването. Водим България през здравната криза. Можем да реализираме всичко записано в нашата програма с ясни ангажименти и ясни стъпки. Диалогът категорично ще продължи. Волята на българския избирател е тази, която ще определи кои ще участват в този диалог. Надявам се по отношение на сектор здравеопазване да търсим съгласие. „Съединението прави силата!“. Правилната бюлетина е 28.

БСП за България: Аз най-малко намирам, че трябва да споменяваме в заключителното обръщение номера на бюлетината – нашият номер е 4. Не е важно коя партия с кой номер е, а да си дава сметка накъде води нацията. Предложенията, които сме поставили в нашата управленска платформа, отговарят на настоящите очаквания и необходимости на българското общество. Това е социална система, това не е бизнес система и трябва  да  е в интерес на цялата нация.

Демократична България: При всички положения можем да говорим за красиви картинки и далечно бъдеще, но трябва спешно да спрем течовете в здравеопазването. Те могат бързо да бъдат идентифицирани, ако имаме електронно здравеопазване. И кадровият състав, и разпределението върху територията на страната, и всички останали въпроси, които дискутираме, ако не са базирани на реални данни, ще потънат в калта на ежедневието, ако не направим така, че фундаментът да е здрав. Здравият фундамент се базира на данни и наука.

ФИНАЛНИ ДУМИ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Д-р Станимир Хасърджиев: Дигитализация и дигитален диалог са моите ключови слова от това, което чухме днес. Да се надяваме, че това ще прерасне в конкретни действия. Ние ще се постараем да го припомним на всеки един от вас. Благодаря ви за ангажимента за диалог.

Наталия Маева: Ще помоля бъдещите политици да имаме не само диалог, но да имаме реални решения, защото от това зависи дали ще имаме адекватно здравеопазване.