Пациентът да бъде в центъра на здравната система и да участва активно в обсъжданията на всяка стъпка от бъдещите здравни реформи. Около това се обединиха представителите на четири политически формации, регистрирани за предстоящите избори за 45-о Народно събрание у нас – Иван Тодоров от партия „Изправи се! Мутри вън!“, проф. Григор Горчев и д-р Даниела Дариткова от коалиция „ГЕРБ-СДС“, проф. Георги Михайлов от коалиция „БСП за България“, д-р Александър Симидчиев и д-р Таня Андреева от обединението „Демократична България“.

„Очевидно разговорът не може да се случва само по избори. Темата здравеопазване през следващите години трябва да стане тема на професионалните дискусии и на обществения дебат. Много от решенията в здравеопазването са въпрос на експертност, но обикновеният гражданин трябва да бъде информиран и убеден в необходимостта  от всяко решение“, добави д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен директор на НПО.

„Национална пациентска организация ще продължи да се бори за правата на пациентите в страната и нашият глас винаги ще се чува. Но моля бъдещите политици да имаме не само диалог, но и реални решения, защото от това зависи дали ще имаме адекватно здравеопазване“, апелира и председателят на НПО Наталия Маева.

Здравната система да предпазва работещите от заболявания, бързо да решава възникналите здравни проблеми – да не отнема полезно време за достъп до лечение и да не се отсъства дълго от работното място и да предоставя качествени услуги. Това са част от очакванията, които бизнесът има към здравеопазването, посочи по време на дебата Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара. Цялостна дигитализация е ключов приоритет за работодателите, допълни Минчева. „Сега подходът е ведомствен, работи се на парче, без съгласуваност и видими резултати. Трябва да се намерят и решения за проблеми, за които работодателите алармират от години – преустановяване на заплащането на първите три дни болнични от работодателите, намаляване на ползването на отпуск за временна неработоспособност, реформиране на системата оценка на работоспособността, която да отразява обективно здравословното състояние на населението“, коментира още заместник-председателката на БСК.